2 Ramadhan 1432 H.
Assalamualaikum wb.
Saya rasa ini merupakan kali pertama saya menggunakan ruang kreatif saya untuk tujuan kraf masakan. Sebabnya, saya memang tak reti nak masak. Apatah lagi nak mengkreatifkan perkara2 yang brkaitan dengan masakan.
Tapi memandangkan cicah ni memang setakat ni berjaya membuka selera saya dan suami terutama semasa bersahur, saya rasa terpanggil untuk berkongsi kat sini.
Memang semestinya resepi (Chheeh, ada hati nak sebut resepi) ni orang lain pun dah pernah buat sebab amat mudah, tapi saya nak kongsi kat sini sebab ia adalah hasil kreatif saya sendiri tanpa merujuk kepada mana- mana tempat... (sebetulnya, saya tanya suami sikit2.. :)...
Resepi ni saya namakan Cicah Pelbagai Guna sebab boleh disesuaikan dengan apa sahaja hidangan. Setakat ni saya gunakan untuk perasa mi segera, nasi goreng dan pastinya lauk- lauk pelbagai sajian; ikan, ayam - kukus atau goreng)..
Bahan- bahannya:
5 ulas bawang merah (dikupas)
4 ulas bawang putih (dikupas)
cili padi (bergantung kepad tahap pedas yang dihajati)
Kicap manis Kipas Udang
Asam jawa
Sedikit sos cili
(Sebenarnya bahan2 tu ikut pakai sedap jer, tapi kalau nak jugak sukatan dia, ikut kat atas lah ya..)
Cara Membuatnya:
1. Tumbuk bawang putih, bawang merah dan cili. Tak payah hancur sangat.
2. Lepas tu masukkan le kicap manis ikut sebanyak mana cicah yang kita inginkan.
3. Masukkan sedikit sos cili (dalam sesudu)
4. Akhir sekali masukkan air asam jawa ikut tahap kemasaman yang anda suka.
Tada... Dah siap untuk dihidangkan...
Mesti ada yang tertanya2, memang tak pakai limau yek?... Ya betul.. Saya cuma gunakan asam jawa.... Asalnya memang terciptanya resipi ni sebab waktu tu tak ada limau dalam simpanan.
Tapi lepas tu memang saya terus gunakan air asam jawa walaupun ada limau dalam peti sejuk sebab saya rasa ia lebih sedap dan tak terlalu masam.
Okay.. Selamat mencuba.. :)
MFT's You Are Not Alone Card Kit Release
-
Hello, it's time!! MFT's latest card kit, You Are Not Alone, is now
available for purchase in the MFT Online Boutique!! Be sure to stop by the MFT
...
8 months ago
No comments:
Post a Comment