Monday, 4 April 2011

Lakaran Kehidupan

Assalamualaikum wb.

Mari bercerita pasal lukisan... Satu lagi sisi dari pelbagai sisi kehidupan saya yang baru saya terokai dan kenali... :)Selepas beberapa percubaan melakar wajah (sekeping gambar Fatihah sewaktu kecil dan sekeping gambar kad pekerja suami), saya cabar diri untuk melakar wajah anak saudara saya yang comel ini. Saya ambik gambar dia guna hp dan berdasarkan gambar tersebut saya cuba pindahkan ke kertas lukisan.

Malam tu jugak saya siapkan. Saya siapkan dalam masa 2 jam. Sanggup bersengkang mata tu.. Selagi tak puas hati memang tak nak tidur. AKhirnya, pukul 2 pagi saya lelapkan mata selepas berpuas hati dengan usaha setakat kemampuan saya itu.

Bila saya upload kat fb, adik saya (Mak budak tu) suka... Lega.....


Yang pulak ialah percubaan pertama saya nak melukis ruang yang menekankan kepada sudut dan perspektif... Saya pakai redah jer. Gambar ni saya perolehi dari buku mengenai bilik hotel di Perancis....Ni pulak coaster gelas kat hotel semasa saya menghadiri satu bengkel...


Ni pulak percubaan saya nak tiru buah ceri kat coaster tu.. Hehe... Saya buat ni sebab nak cari idea untuk menyumbang kat bengkel tu.. ;)
Yang ni pulak ialah dua buah buku yang saya jumpa waktu merayau2 kat MPH sebentar tadi... Sangat suka sebab kedua2 buku ni menyentuh mengenai asas2 melukis untuk mereka yang tak ada asas macam saya ni.

Dan kebetulan pulak ada yang menyentuh secara spesifik mengenai lukisan potret... Memang sangat suka...

Setakat ini dulu ya, untuk kali ini mengenai aktiviti kreatif saya sebagai seorang isteri, mama dan dot dot dot :)

Salam....

No comments:

Post a Comment

Mission Accomplished

  • Bigger Stationery Pouch (Hubby)
  • Pencil Pouch (Maryam)
  • Stylish Pen Case (Hubby)

My Card Making Blog List

My Blog List